CLAUDIA GIBSON – THE FIELDS OF CHAZY

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

“The Fields Of Chazy” is de titel van het tweede studioalbum van de Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster Claudia Gibson. Chazy is een plaatsje in het noordoosten van Clinton County, New York waar haar voorouders woonden en waar zij haar jeugd doorbracht. Momenteel woont ze echter in Austin, Texas waar ze aan haar muzikale carrière begon te werken in 2016 met de release van haar debuutplaat “Step By Step”, gevolgd door de EP “Louisiana Sky” die in 2019 op de markt verscheen.

Haar nieuwe plaat “The Field Of Chazy” bevat negen nummers waarvan ze er acht zelf heeft geschreven en die aangevuld werden met haar coverversie van de Schotse traditional “The Night Visiting Song” die Claudia Gibson op dit album brengt in een duet met de Ierse folk- en Americana-zanger Pat Byrne die dezer dagen ook in Austin woont. De twee producers van deze plaat zijn Ron Flynt die in zijn ‘Jumping Dog Studio’ ook meespeelt op basgitaar, piano en orgel en de Texaanse singer-songwriter Walt Wilkins uit Austin, Texas.

Claudia Gibson is in haar thuisbasis al een tijdlang een gekende artieste door het gegeven dat ze de eerste plaats veroverde in de bekende ‘Woody Guthrie Songwriting Contest’ met haar liedjes die een subtiele mix van bluegrass, folk, rock, R&B en zelfs Keltische folk bevatten. Dat kunt u hier zelf ook vaststellen bij het bekijken en beluisteren van de twee nummers uit “The Fields Of Chazy” op de toegevoegde video’s. De eerste is een akoestische live-vertolking van de albumtiteltrack die een ode is aan haar grootvader-landbouwer en accordeonspeler Joseph Thibodeau uit Chazy en daarna krijgt u ook nog een audiovideo van het nummer “Promised Land” over hoe de jonge immigranten destijds in New York City zijn aanbeland.

De songteksten zijn verhalen over de boeren van het gebied Acadië ten noordoosten van Noord-Amerika dat vroeger beheerd werd door Frankrijk, maar ook vrouwelijke outlaws, vroege immigranten in de VS en rusteloze geesten komen in de liedjes aan bod. Enkele bekende lokale instrumentalisten die aan het album meewerkten zijn gitaristen Rich Brotherton en Chris Beall, bassist Mark Epstein, drummer John Chipman, accordeonist Bart de Win, fiddler Warren Hood en pedal steelgitarist Geoff Queen, terwijl het echtpaar Tina Mitchell Wilkins en Walt Wilkins voor de harmony en backing vocals zorgt.

Claudia Gibson zingt haar betekenisvolle verhalen in deze liedjes met een zachte, warme stem terwijl ze zichzelf begeleidt op een akoestische gitaar. Ook de muzikale orkestratie die rondom de folk- en countrysongs werd gecreëerd verdiend zeker een pluim. Zo zijn de klanken van de pedal steelgitaar in het nummer “Unbound” haast hemels te noemen, net als de subtiele harmony vocals van het echtpaar Wilkins. Een beklijvende song uit dit album is volgens ons “The Days”, een intimistisch liefdesliedje over de mooie eeuwige band tussen twee geliefden na hun definitieve partnerkeuze. In het nummer “Angels Fly” vertelt ze dat zelfs na het heengaan van de geliefden hun liefdesband als voorbeeld zal blijven dienen voor de jongeren en de volgende generaties.

Erg sterk is het in harmonieuze samenzang gebrachte duet tussen Claudia Gibson en Pat Byrne in de Schotse traditional “The Night Visiting Song” met ook schitterend werk van Warren Hood op zijn viool. Albumafsluiter “Shine On” moedigt iedereen aan om het leven te accepteren zoals het is en met een positieve blik vooruit te blijven kijken naar de toekomst. Deze beloftevolle zangeres zou in de toekomst wel eens als de vrouwelijke Townes Van Zandt gekend kunnen worden in het folkmuzieklandschap.

(valsam)


 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: CLAUDIA GIBSON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.